Kur 2 - Vecka 8

Två månader har redan gått! Det är ju helt sjukt hur snabbt det går! Jag har även kommit fram till att det här måste vara Sveriges tråkigaste blogg... En blogg som vecka för vecka tar upp att det inte är någon skillnad mot förra veckan... Haha! Kul att ni tittar in här i alla fall! Jag är lite rodnad i hyn, och torr längs med käklinjen, ibland runt näsvingarna också. Men inte så farligt :) Jag smörjer med Miniderm ibland och det fungerar riktigt bra.
 
 
Jag hämtade ut tre nya kartonger igår. Sist fick jag kartonger med svensk text, men nu var dom på tyska precis som förra året. Jag som trodde att Sverige uppdaterat sig lite gällande medicinen, men kanske inte då? Vad har ni för språk på era kartonger? Får ni svensk bipacksedel med från apoteket när ni hämtar ut läkemedlet?
 
Höger, svenska, vänster tyska. Tyvärr ser jag nu att det blev usel kvalité på bilderna. Men men. Svenska/tyska i alla fall.
 
Det här jäkla läkemedlet är ju dyrt alltså. Men man kommer snabbt upp i högkostnadsskyddet. Nu hämtade jag som sagt ut tre kartonger och fick betala 343 kr. Det stod på kvittot att jag hade tagit ut allt som var utskrivet på mig nu. Men jag ska ha två kartonger kvar. Vi får se vad dom säger nästa gång jag kommer till apoteket.
 
 

Kur 2 - Vecka 7

Jag ökade ju dosen förra veckan igen. Det var först sagt att jag skulle äta 50 mg/dag, men eftersom jag själv tycker att jag mår bra, och att jag vet att man kan äta 1mg/kg kroppsvikt så borde jag kunna äta 60 mg eftersom jag idag väger 60 kg (önskar det vore muskler, men det är tyvärr semestern som satt sina spår...) Läkaren sa att man har effekt om man äter 0,5 mg/dag och uppåt, så jag skulle alltså kunna äta 30 mg/dag också, men då blir behandlingen längre. Och det vägrar jag! Han sa även att man äter ännu högre doser än 1 mg/kg i USA, bara för att dom vill få så korta behandlingstider som möjligt. Eftersom man är livrädd för graviditeter under en Roakur. Jag frågade om man sett olika resultat på olika doseingar, vilket man inte hade. Huvudsaken var att man kom upp i sin maxdos (som jag inte kommer ihåg siffran på). Kuren tog bara olika lång tid och kroppen påverkades olika, med biverkningar och blodproverna. Så för att inte pressa kroppen för hårt så väljer man i Sverige den lägre dosen och äter lite längre. Men resultaten har visat sig vara detsamma.
 
Sen då..? Jag har semester från jobbet. I 3 veckor har det varit soligt och fint, jag har inte haft långbyxor eller långärmat på mej en enda dag! Vilket är helt underbart! Det betyder även att jag dagligen utsatt min hud för sol nu. Jag har blivit riktigt brun men inte bränd. Huden blir tunnare under en kur med Roaccutan så därför ska man vara försiktig i solen. Men, man skriver även ut Roaccutan i andra länder som Australien, där dom har värre sol än oss och i princip året runt. Så kan man bo där och äta Roa så kan man bo i Sverige och göra det samma under sommaren. Helt individuellt på hur man reagerar men ingenting som gör att man borde välja bort Roa. Absolut inte!
 
Vecka 7 då alltså... Hela 7 veckor med Roa. Vilket egentligen inte är någonting alls! Det är en lång väg kvar. Men ändå en bra bit påväg. Äter jag i 21 veckor så har jag kommit en tredjedel. Utan att lida. Utan att ha ont i kroppen (faktiskt!) och utan att känna mej deppig eller konstig på något vis. Och jag äter nu en dos som är starkare än förra året. Jag tappar håret (biverkan av A-vitaminet) och är torr om läpparna och huden. Han tyckte ju inte att jag såg torr ut, min läkare. Och jag känner mej fortfarande inte torrare än jag var då, även fast jag höjt. Han sa att man stänger av talgproduktionen till 90% med Roa. Och det gör man tidigt i en låg dos redan. Sen spelar det ingen roll om man äter 40 mg eller 80 mg/dag, produktionen kommer ändå vara avstängd till dessa 90%, inte mer. Så jag antar att jag inte blir torrare än såhär. Lovely! Näsan mår bra, ögonen är som vanligt. Inget är torrt eller irriterat.
 
Det jag känner nu, är att jag verkligen vill komma ur den här kuren! Jag vill verkligen ha ett till barn! Nu! Och efter avslutad kur så måste jag vänta minst 2 månader. Jag är riktigt glad att läkaren gick med på att höja min dos, så kuren i alla fall blir färdig tidigare än väntat. Men här hemma går vi båda och längtar efter syskon. Så även om kuren går bra, och jag inte alls störs av att äta Roa, så är resterande månader riiiiktigt långa! Och hur ska hyn bli efter nästa graviditet? Börjar skiten om igen då efter alla hormoner? Det återstår att se, men börjar skiten om då, då kommer jag få ett psykbryt på det här! Roakur nr 3 - fuck no!

Kur 2 - Läkarträff 2

Igår träffade jag min läkare på rutinkollen man har efter en månad. Han tittade fundersamt på mej och frågade om jag åt medicinen, och ja, det gör jag ju... Han tyckte inte att jag såg så torr ut, precis som jag upplever mej, inte så speciellt torr. Han tyckte att jag kunde vara nöjd med det och satte upp mej för en telefontid om ca 3 månader. Han tyckte att jag svarade så bra på medicinen att jag bara kunde höra av mej om jag behövde. Jag följer förra behandlingen exakt. Mår exakt likadant och huden svarar exakt lika.
 
En fråga jag hade till honom var angående min dosering. Att jag äter 50 mg/dag och väger närmare 60 kg. Ifall jag fick höja till 60 mg/dag. Och det fick jag. Det där kunde jag testa lite själv som jag ville. I vissa andra länder äter dom ännu högre dos utan att man måste lida av det, bara det att biverkningarna och blodproverna kan gå åt skogen. Men klarade min kropp av det och mina prover fortsätter vara okej så var det helt okej att jag testade mej fram själv. Och jag är noga. Det är jag. Så i 2 dagar nu har jag ätit 60 mg istället för 50. Så får vi väl se hur jag mår nästa vecka :) Fördelen med att äta en högre dos är att behandlingen går över snabbare, vilket jag såklart vill. 
 
Vi räknar med att jag behöver äta medicinen i ca 3 månader till. Det är länge det... Men å andra sidan så har det gått 6 veckor nu. En månad kan vi säga... Så det är alltså en fjärdedel av hela behandlingen, utan att ens lida av det. Så fortsätter det så så ser jag fram emot dom här kommande månaderna. Månaderna som ska göra att jag kan se mej i spegeln och le igen...
 
 
Jag igår påväg hem ifrån läkarträffen. Jag ser ju inte så speciellt torr ut...
 

Kur 2 - Vecka 6

I tisdags (16/7) så hade jag ätit full dos i en vecka. Utan att egentligen märka av att jag äter roa. Som vanligt, dom torra läpparna och tappar hår. Men inte värre än det var första veckan egentligen. Hyn är inte heller bättre. Så jag skulle säga att läget är sig likt :)
 
Torrfläck (det lilla röda märket mitt på armen) jag får från solen. Tagen den 14 juli.
Den är fortfarande kvar nu, plus att det finns ett par till. Men dom är inget som jag störs av,
dom kliar inte, utan finns bara där
 
 
     
 
 
Dom här bilderna ↑ är tagna den 11 juli, för en vecka sen alltså. Dom snustorra ögonbrynen är inte sådär torra för jämnan, utan bara om jag gnuggar på dom, vilket jag gjorde för den här bilden. För att ja, jag är torr i hyn, men absolut inte så att det ser ut sådär hela tiden. Men ibland är det bra med lugg ;)
 
 
 
 
Bild ↑ från igår, 16 juli. Det kan hända mycket på en vecka. Trist att titta på dom här bilderna och sen se på bilderna från avslutad kur förra året. Det är som natt och dag. Såhär irriterad var jag inte i hyn från början, men jag blir torr av medicinen, och så kliar jag så huden går sönder. Huden flagar ju lite, och så river jag bort flagorna så det blir att se ut såhär istället. Toppen. Man kan ju inte annat än att avsky skiten. Vi umgicks med vänner och kärleken igår. Jag kände mej verkligen vacker... Hua..
 
 
Två bilder, vänster från 14 juli och höger från idag, 18 juli
 
Anledningen till att jag lägger upp dom är inte direkt för att jag gillar lättklädda bilder på mej själv, utan mer för att jag vill visa min hud efter en dag på stranden med 50 mg Roa i kroppen. Jag har en väldigt bra hud, jag bränner mej aldrig. Men på vänsterbilden där så ser man klart och tydligt att jag är röd. Det gör inte ont, men jag är röd. Fyra dagar senare är det röda borta och jag är brun. Egentligen gick det snabbare än så, men högerbilden är brännan från stranddagen plus att vi var på sommarland hela dagen igår, i solen. Utan att bränna mej :) Så Roa behöver inte vara värre att äta under sommaren. Eller jo, såklart, på vintern finns det ju knappt sol, så det är kanske skonsammare för huden på det sättet. Men det är torrare luft på vintern, och jag tror inte att det skulle vara så himla skönt i det redan torra ansiktet...
 

Kur 2 - Vecka 5

Vecka 5 alltså. Redan... Vecka 5 och uppe i maxdos från och med idag. Hyn är väl inte den bästa just nu. Jag har varit och pillat alles för mycket. Bilderna är tagna igår, just nu är jag inte röd i alla fall. Men till min segbehandlade huds försvar så är det först idag som behandlingen börjar på riktigt. Det är först idag som jag har rätt dos anpassat till min kropp, så det är först idag som antalet milligram som jag äter per dag räcker till till min kropp. Så jag hoppas att jag har ett annat resultat nästa vecka!
 
Jag är överlycklig att jag tog tag i det här nu! Att jag började äta roa igen. Hyn är sämre idag än den var förut, men det brukar ju kunna bli så, att hyn förämras i början av behandlingen. Men nu då. Nu hoppas jag verkligen att det vänder snart!
 
 
 
 
Det är jobbigt att gå runt och känna sig ful hela tiden. Jäkligt jobbigt! Jobbigt när jag träffar X som jag tycker väldigt mycket om. När jag började träffa honom var hyn felfri efter förra kuren, och så var det i ett halvår ungefär. Men nu... Nu är det inte skoj. Alls. Det som håller mej uppe nu är att jag vet att jag kommer bli bättre. Att det här inte kommer vara min vardag. Utan att det faktiskt blir bättre. Samtidigt är jag lite rädd att jag är en av dom som inte andra kuren biter på. Självklart är jag rädd för det. Men det är dumt att hänga upp sej på det. En dag i taget. Kommer den dagen så är det så. Då får jag ta tag i det då. Min läkare trodde ju först att det var tredje kuren som jag ville börja med och tänkte (halvt motvilligt) skriva ut den åt mej. Såå.. Skulle jag önska en till behandling, så kanske det skulle bli beviljat. Aja, jag skulle ju inte lägga energi på det här nu sa jag precis. Men ändå gjorde jag det.
 
Byta ämne.
 
Biverkningar då? Mycket roligare att prata om! Det är väl lite mer därför som folk tittar in här. För att se Roaccutans hemska biverkningar och jämföra med sina egna biverkningar. För att grubbla, vrida och vända och för att tillslut bestämma sig för om man vågar ge sej på den här behandlingen eller inte. Inte för att läsa om mina funderingar och oroliga tankar inför framtiden.. ;) Ja, biverkningar. Jag tycker jag mår som vecka 3. Torr i hyn, kanske lite ont i kroppen, nere i ländryggen. Jag känner inte av ögonen. Eller ja kanske att dom känns lite tröttare än vanligt på kvällarna. Just nu sitter jag i vardagsrummet i mörkret eftersom jag inte orkar resa mej och tända lampan, och ja, jag kanske anstränger mej lite mer nu i mörkret än jag gör vanligtvis faktiskt. Sen är jag pollenallergiker och snyter mej lite då och då, och jag har yttepyttelite näsblod på pappret ibland. Inget jag märker av när näsan inte känns snuvig, utan bara just när jag snyter mej. Det är ju en biverkan av Roa, att nästan kan kännas skorpig och att man kan blöda lite näsblod. Men jag vet inte om det här beror på pollen eller Roa. Det spelar ingen roll heller för min del. För jag känner mej inte torr och irriterad i näsan, så det är ingenting jag tänker på. Beror det på Roa så är det i vilket fall absolut ingen biverkan som skulle skrämma mej för behandlingen i alla fall. Håret blir ju som sagt inte fett längre. Jag duschade imorse för att få lite styrsel i håret och luggen igen, inte för att håret var lortigt. Det är skönt! Jag ska köpa mej en riktigt bra inpackning till mitt stackars hår. Är ni andra torra i håret? Inte hårbotten utan själva håret? Vad använder ni för torrheten? Hårbotten är torr, om jag kliar så flagar jag där. Inte riktigt så det ser ut som mjäll. Men liknande. Eller ja kanske, jag är blond så det kanske hade synts mer i mörkt hår.
 
Nej nu är det bara svammel så det är nog hög tid att sluta skriva för den här veckan. Jag märker att det är rätt mycket negativ energi i det här inlägget, och ja, jag är smått nere. Men titta på bilderna i inlägget, så förstår ni varför...
 
 

Kur 2 - Vecka 4 BILDER

 
 
Jag är ju röd i ansiktet. Det syns att hyn inte är perfekt. Det syns inte hur torr jag är. Tycker bilderna blev bättre än hur det egentligen är. Men det kanske känns värre än det är bara. Inbillar jag mej ibland i alla fall. Men såhär ser jag ut under vecka 4 i alla fall. En månad in i behandlingen.

Bipacksedel biverkningar

Det har kommit en bipacksedel på svenska. Tidigare kunde man bara hitta den på internet. Men nu fanns den med i förpackningen tillsammans med medicinen. Den är reviderad 2012-09-20 och baserad på den engelska bipacksedeln som är daterad i januari 2012.
 
Jag tänkte att jag skulle ta upp biverkningarna här. Och det blir många. Det som man måste komma ihåg är att alla faktiskt inte drabbas av alla biverkningar, samt att det faktiskt finns biverkningar till alla läkemedel. Det ser ut att vara många punkter, men läs på t.ex. Alvedon. Alvedon är en underskattad medicin, den kan sabba din lever och ta livet av dej om du använder den fel, ändå ser folk den som ofalig eftersom den finns hemma i skåpet i alla hushåll. Alla läkemedel ska användas med respekt och inte mer än nödvändigt. Alla läkemedel har biverkningar. Men resultatet man vill uppnå kan faktiskt vara värt en del biverkningar.
 
Jag tar bara upp en del av det som står i bipacksedeln. Alla biverkningar står med, men inte alla symtom. Finns det fler symtom så avslutar jag stycket med "osv".
 
Läs dessa OM DU VILL. Jag själv ögnade bara igenom biverkningarna innan jag började med första kuren. Dels för att jag inte ville veta om dom, samtidigt som jag ville veta. Men också för att jag inte ville förknippa allt med Roa. Som att man kan bli ljuskänslig. Jag ville inte börja fundera om det var pga roa som jag tyckte att solen var stark, stark kan ju solen vara precis när som helst... Och jag tyckte att det var dumt att ha mer att fundera på. Nu har jag läst hela bipacksedeln däremot. Och det är 4 av dessa biverkningar som jag kände av under första kuren. Torr hud, håravfall, ev blodbrist (eller om det är från graviditeten, det vet ingen), rygg och muskelvärk. Jag är riktigt förvånad själv över att jag inte känt någon huvudvärk. Det finns ingen som får ont i huvudet lättare än mej. Jag hade ont i huvudet dagligen i flera år och var på diverse utredningar, tillslut gav det med sej själv sej självt. Men huvudvärk står som en vanlig biverkning, och jag klarade mej! Underbart!
 
Som sagt, läs om du vill. Men jag tycker att informationen ska finnas ute så den som vill veta innan behandlingen i alla fall kan hitta på informationen.
 
 
PSYKISKA BIVERKNINGAR
 
Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1000 användare)
♦ Depression eller liknande sjukdomar. Tecken kan vara att man känner sig ledsen eller tom, att man har humörsvängningar eller har gråtattacker osv.
♦ Befintlig depression blir värre
♦ Blir våldsam eller aggressiv
 
Mycket sällsynta (kan förekomma os upp til 1 av 10 000 användare)
♦ Några personer har haft tankar på att skada sig själva eller självmordstankar. Dessa personer kan uppfattas som att inte vara deprimerade. 
♦ Onormalt beteende
♦ Tecken på psykos eller avsaknad av kontakt med verkligheten, tex att man hör röster eller ser saker som inte finns där
 
Om du tror att du håller på att utveckla något av dessa psykiska tillstånd ska du genast kontakta din läkare.
 
 
ALLERGISKA REAKTIONER
 
Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1000 användare)
♦ Svårigheter att andas och svälja som orsakas av plötslig svullnad i halsen, ansiktet, läpparna osv
♦ Allergiska reaktioner såsom hudutslag, klåda
 
 
HUD OCH HÅR
 
Ingen känd frekvens
♦ Svåra hudutslag, som kan vara livshotande och kräver omedelbar medicinsk vård. Utslagen uppkommer först som cirkelformade fläckar och ofta med blåsor i mitten och vanligtvis på armar och händer eller ben och fötter. Osv.
 
Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare)
♦ Torr hud. Speciellt på läppar och i ansikte. Inflammerad hud, spruckna och inflammerade läppar, hudutslag, lindrig klåda och viss fjällning. Använd en mjukgörande kräm redan när du startar behandlingen.
♦ Huden blir skörare och rödare än vanligt, särskilt i ansiktet
 
Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1000 användare)
♦ Håravfall. Det är vanligtvis tillfälligt. Ditt hår blir vanligen normalt igen när behandlingen avslutas
 
Mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare)
♦ Aknen kan försämras under de första behandlingsveckorna, men symtomen förbättras vanligtvis med tiden
♦ Huden blir inflammerad, svulen och mörkare än vanligt, särskilt i ansiktet
♦ Ökad svettning eller klåda
♦ Ökad känslighet mot ljus
♦ Bakterieinfektioner vid nagelroten, nagelförändringar
♦ Svullnader och varbildningar
♦ Förtjockade ärr eller kirurgiska ingrepp
♦ Kraftigare kroppsbehåring
 
 
LEVER OCH NJURSJUKDOMAR
 
Ingen känd frekvens
♦ Mörk eller brunfärgad urin
 
Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare)
♦ Förhöjda nivåer av leverenzymer som ses i blodprov
 
Mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare)
♦ Gulfärgad hud eller ögon, trötthetskänsla. Det kan vara tecken på hepatit. Kontakta genast din läkare!
♦ Svårigheter att kissa, svullna eller påsiga ögonlock, överdriven trötthet. Det kan vara tecken på inflammation i njurarna. Kontakta genast din läkare!
 
 
NEUROLOGISKA SJUKDOMAR
 
Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare)
♦ Huvudvärk
 
Mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare)
♦ Ihållande huvudvärk med illamående, kräkningar och synförändringar inkluderande dimsyn. Det kan vara tecken på ökat tryck i skallen, speciellt när roa tagits tillsammans med ett antibiotika som kallas Tetracyklin. 
♦ Kramper, dåsiget, yrsel
 
 
MAGE OCH TARMSJUKDOMAR
 
Mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare) 
♦ Kraftiga magsmärtor med eller utan blodig diarré, illamående och kräkning
 
 
BLODSJUKDOMAR
 
Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare) 
♦ Lättare att få blåmärken, blödning eller att blodet koagulerar - om blodplättarna blir påverkade
♦ Blodbrist - svaghet, yrsel, blekhet - om de röda blodkropparna blir påverkade
♦ Mer mottaglig för infektioner - om de vita blodkropparna blir påverkade
 
Mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare)
♦ Svullna lymfkörtlar
 
 
ÖGONSJUKDOMAR
 
Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare) 
♦ Inflammation i ögonen och området kring ögonlocket, ögonen känns torra och irriterade. Kan lindras av återfuktande ögondroppar du hittar på apoteket. Du kan behöva använda göasögon istället för linser
 
Mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare) 
♦ Du kan se sämre när det är mökt, färgblindhet och färgseendet blir sämre
♦ Ökad känslighet mot ljus, du kan uppleva att du behöver använda solglasögon för att skydda ögonen från starkt solljus
♦ Andra problem med synen
 
 
ÖRON- NÄS- OCH HALSSJUKDOMAR
 
Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare) 
♦ Insidan av näsan blir torr och "skorpig" vilket kan orsaka lindrig näsblödning
♦ Öm eller inflammerad hals och näsa
 
Mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare) 
♦ Torrhet i halsen, heshet
♦ Plötslig tryck över bröstet, andningssvårigheter och väsande andning, särskilt om du har astma
♦ Hörselsvårigheter
 
 
DIABETES
 
Mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare)
♦ Ökad törst, ökat behov av att kissa, blodprover visar förhöjda blodsockervärden
 
 
SKELETT OCH MUSKLER
 
Ingen känd frekvens
♦ Muskelsvaghet
 
Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare) 
♦ Ryggvärk, muskelsmärta och ledvärk
 
Myckel sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare) 
♦ Inflammation i lederna, skelettpåverkan, växande skelett kan sluta växa
♦ Kalciumavlagringar i mjukvävnader, ömhet i senor, höga nivåer av ämnen från nedbruten muskelvävnad i blodet om du tränar hårt
 
 
ÖVRIGA BIVERKNINGAR
 
Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare) 
♦ Förändrade nivåer av blodfetter
 
Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare) 
♦ Föhöjt kolestorolvärde
♦ Protein eller blod i urinen
 
Mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare) 
♦ Allmän sjukdomskänsla
♦ Höga nivåer av urinsyra i blodet
♦ Bakteriella infektioner
♦ Inflammation i blodkärlen (ibland med blåmärken och röda fläckar)
 
 
OM DU MÄRKER NÅGRA BIVERKNINGAR SOM ÄR DU OROLIG FÖR, vare sig de är listade i bipacksedeln eller inte, ska du tala med din läkare

Bipacksedel på svenska

När jag åt Roaccutan 2012 så fanns det ingen information på svenska, den fick jag googla efter, den finns även länkad till här på min blogg. Förpckningarna med Roaccutan var på tyska, eftersom det beställdes därifrån. Roaccutan var inte ett godkänt preparat i Sverige eftersom det fanns för mycket biverkningar och det inte ansågs som tillräckligt testat.
 
Men den här gången så undrar jag om det är annorlunda..? Jag läste av en tillfällighet baksidan på blistret och såg att det fanns en varningstext på svenska. Så var det inte förra gången, då var det massa andra språk som jag inte kan. Det jag såg nu gjorde mej nyfiken på förpackningen också, så jag öppnade en ny. Och se på fasen..! Bipacksedeln var på svenska! Ändå hade apotekstjejen gett mej ett utdrag på svenska eftersom förpackningen "inte skulle innehålla någon". Men nu så! Svensk förpackning och svensk information! Det finns även en svensk adress på kartongen. Jag trodde först att det tillverkades i Sverige nu när jag såg detta, men i slutet av bipacksedeln står det att det är tillverkat i Tyskland, precis som förra året. Jag ska fråga min läkare om Sverige ser annorlunda på Roa nu än förut om 2 veckor när jag har nästa träff. Då är jag uppe i maxdos och då vill han kolla av hur jag mår och gå igenom dom senaste proverna. Prover ska tas innan behandling, en månad in i behandlingen och därefter var tredje månad. För även om det är godkänt i Sverige nu eller inte, så ÄR Roaccutan skadligt för din kropp!
 
 
 
 
VAD STÅR DET I BIPACKSEDELN DÅ?
 
♦ Att man aldrig ska ta Roaccutan utan överinseende av en hudläkare. Att man ALDRIG ska ge bort kapslarna. Även fast det kan verka som din kompis har samma biverkningar som dej kan det vara mycket skadligt för just denna personen!
♦ Roaccutan är ett slags A-vitamin och därför ska man vara försiktig med kosttillskott med A-vitamin under behandlingen. Det ökar risken för biverkningar
♦ Man får endast ta Roaccutan om man är över 12 år och endast efter puberteten
♦ Man ska tala om för sin läkare om man haft någon form av psykiska problem
♦ Det är vanligt att Roaccutan höjer blodfetterna och kan även ge förhöjda leverenzymnivåer. Därför lämnar du prover före, under och efter behandlingen. Av dessa andledningar är det bra om du avstår alkohol under behandlingen eller i alla fall drar ner på alkoholen. Alkohol är direkt skadande på levern och det är även Roa. Därför är det ingen bra kombination. Som med allt annat är nivåerna individuella. Vissa klarar av att dricka medan andra inte gör det. Personligen har jag festat då och då under första behandlingen utan att det påverkat mina prover.
♦ Roaccutan kan förhöja blodsockernivån och i sällsynta fall har personer utvecklat diabetes
♦ Du får troligtvis torr hud. Använd återfuktande produkter. Undvik peelande produkter samt andra akneprodukter.
♦ Huden kommer bli mer känslig för solljus och de rekommenderar att man alltid har solskyddsfaktor 15 eller högre innan du vistas i solljus.
♦ Genomgå inte någon kosmetisk behandling. Huden blir ömtåligare med Roa. Man ska inte vaxa, slipa huden eller genomgå någon laserbehandling under behandlingen och under minst 6 månader efter avslutad behandling. Det kan orsaka ärr, hudirritation eller i sällsynta fall förändrad hudfärg.
♦ Dra ner på intensiv träning och fysisk aktivitet eftersom du kan få ökad muskel och ledvärk. Speciellt hos tonåringar.
♦ LÄMNA INTE BLOD under behandlingen! Detta är eftersom Roa ÄR fosterskadande. Får en gravid kvinna ditt blod kan hennes barn födas med missbildningar.
♦ Man kan få försämrat mörkerseende. Vissa blir yrsliga. Händer det dej så var försiktig i trafiken och med maskiner
♦ Om man har en allvarlig njursjukdom ska man försiktigt trappa upp behandlingen upp till sin maxdos. Detta kan innebära att behandlingstiden blir längre och risken att din akne återkommer är större.
♦ En behandlingskur varar vanligtvis i 16 till 24 veckor. I 8 veckor efter avslutad kur fortsätter din hy att förbättras. Du behöver vanligtvis inte påbörja en ny kur under den perioden.
♦ Många personer upplever att aknen förvärras under de första behandlingsveckorna
 
Det står även om biverkningar. Men jag tänkte nog skriva om dom under den rubriken istället.
 

Kur 2 - Vecka 4

Imorse tog jag 4 kapslar. Tror jag! Jag var så trött så jag minns faktiskt inte. Men förhoppningsvis.. Jag är torr om läpparna, jag är torr i hyn. Så torr så jag flagnar lite. Gamla finnar har börjat torkas ut och det blir lätt att jag sitter och river bort det torra. Inte bra, men det blir lätt så. Jag brukar alltid vara mjuk i hyn, men inte nu då.. Jag försöker låta bli att riva, men det är lättare sagt än gjort. Bättre att återfukta massor istället kanske? Så jag slipper bli så torr. Måste bli bättre på det. Jag har inte duschat på 3 dagar och ser fortfarande nyduschad ut i håret. Ett stort plus! Ingen skillnad i hyn förutom att jag är torr. Jag ser fortfarande ut som på dag 1. Kanske ska ta och uppdatera med en bild senare..