Kur 2 - Vecka 20

 
Ingen av bilderna har en aktiv finne. Det är märken som är kvar och rodnad av medicinen. Såhär såg jag ju ut förra året när jag slutade med Roa, och efter bara ett par veckor var både rodnad och märken borta.
 
Gissa om det kändes konstigt att se sej i spegeln och mötas av en tjej med ljus hy, utan någon prick som störde, att dra med händerna över ansiktet och bara känna mjuk, felfri hy..? Att se sej själv på kort och le. Att inte behöva fundera på vilken sida jag ville ha andra på, vilken kind som var bäst för tillfället. Ja, det var helt underbart, och jag kommer snart dit igen! Och inte bara jag, ni med!
 

Isotretinoin Orifarm 20mg


Dåså... Då ska vi se. Dom skulle ju alltså sluta med Roaccutan och börja med Isotretinoin istället. Vilket jag nu hämtat ut. Roaccutan var slut på apoteket och jag fick då det här istället. När man börjar med Isotretinion (iso) så är det bästa att man börjar med kapslar med styrkan 10mg. Det är för att man ska kunna justera dosen enkelt om man är känslig för biverkningarna. Tål man inte 60mg så är det då lätt att gå ner till 50mg, om man lättare klarar av det. Så jag har ätit 10mg hela tiden, både förra kuren och så nu, den här kuren. Min läkare frågade förra veckan om jag ville ha 20mg istället. Och det kändes okej, eftersom jag aldrig behövt justera doserna utan klarat av 60mg utan problem. Jag behöver då äta 3 kapslar om dagen istället för 6. Ett paket räcker alltså mycket längre på det viset. Man behöver även börja med 10mg och trappa upp medicineringen långsamt eftersom det har visat ge förre biverkningar och lindrigare (om ens någon alls) uppblossning. Så det rekommenderar jag starkt! Vissa läkare sätter patienterna direkt på hög dos, och så blir det världens uppblossning någon månad in i behandlingen. Så var påläst när du träffar din läkare första gången...

I alla fall... Dom nya kapslarna då. Det är fortfarande kapslar. Mjuka kapslar, 100 st i en kartong. Nu kan jag inte jämföra kapslarna som är 10mg med Roa. Dom kanske är lika stora? Jag vet att Roas kapslar som är 20mg är mycket större än 10mg nämligen. Men här är skillnaden mellan Roa 10mg och Iso 20mg.
 
 

Roaccutan är märkt med Roa och sen styrkan under, Iso är inte märkt med något alls, bara en kapsel som påminner om Roa i både färg och form.
 
Jag fick som sagt 100 kapslar utskrivet, på två uttag. Jag tog ut det ena så får vi se om jag behöver den andra kartongen. Just nu har jag ingen finne. Jag är helt utläkt. Jag är torr, och det är svårt att låta bli att riva på torra märken, som dom gamla finnarna som läker. Jag är rädd att jag får ärr om jag river... Jag försöker att låta bli. Efter förra kuren var slut hade jag inte ett enda ärr i ansiktet från min akne, och jag vill gärna att det är likadant efter den här kuren.
 
Nästa vecka skulle jag ha tagit dom sista kapslarna av Roa. Men nu blev ju kuren förlängd. Max året ut. Och just nu är jag helt utläkt som sagt... Och min läkare ville att jag skulle vara fri från utbrott i 2-3 veckor, alltså räknar jag själv med fri i 3 veckor, minst. Så jag håller tummar och tår att jag sitter här om 3 veckor, fortfarande utan en enda finne, att dom få märken som finns kvar just nu är utläkta då, att jag kan börja fundera på att skita i behandlingen. Att jag känner mej färdig. Jag tror att jag slutade för tidigt förra gången, jag hade ju som sagt en finne på kinden när jag slutade. Den försvann ju och så kom det inga fler. Men ändå, jag hade en... Den här gången, sålänge min kropp klarar av det, så tänker jag äta Iso tills det försvinner! Och sen ytterligare nästan en månad.
 
För den här gången ska det INTE komma tillbaka!

Roaccutan - Isotretinoin Orifarm

 
NYHETER! Bra nyheter!
 
Roaccutan ska bort från marknaden. Roaccutan har aldrig varit ett godkänt läkemedel på den svenska marknaden. Därför har man fått en licens utskriven av sin läkare för att just du är kvalificerad nog att äta Roa.
 
Men nu! Nu ska Roa bort! Och varför? Jo för att ett nytt läkemedel har kommit! Isotretinoin Orifarm heter det. Det är EXAKT samma läkemedel som Roaccutan! Exakt! Ett läkemedel med samma verksamma substans, samma biverkningar, samma effekt, samma uppföljningar, samma allt.
 
(Det är den verksamma substansen (isotretinoin) som man vill åt. Det är den som berättar vad det är för läkemedel, vad det gör i kroppen. Precis som med Alvedon och Panodil. Båda läkemedlen har paracetamol som aktiv substans, det är precis samma läkemedel fast olika företag, olika namn. Men exakt samma tablett! Exakt som Roaccutan och Isotretinoin Orifarm.) Det är lite som att ta en 100g marabou chokladkaka och en 200g av samma sort. Det är olika förpackningar, men samma innehåll. Då ska ni väl kunna förstå ;) Eftersom det nu är godkänt, är det heller inte helt omöjligt att det snart kommer samma läkemedel med ett annat märke/namn. I isotretinoin orifarm är det Orifarm som är själva läkemedelsmärket. Precis som Alvedon/Panodil. Det är bra! För det betyder att de konkurrerar med varandra om t.ex. priset. 
 
Vad är då skillnaden mellan dessa läkemedel, varför ska Roaccutan bort? Roaccutan tillverkas inte här i Sverige, men det görs Isotretinoin Orifarm. Det var inte heller godkänt förut, eftersom det innehåller just isotretinoin. Men den 5 juni 2013 godkände läkemedelsverket preparat med isotretinoin för försäljning här i Sverige. Vilket gör att Isotretinoin Orifarm får komma ut på marknaden. Roaccutan tillverkas ju i Tyskland, och fraktas hit. Vilket nu inte längre kommer behövas. Riktigt riktigt bra! Annars finns det ingen skillnad. Det är EXAKT samma läkemedel!
 
Varför är det så bra då? Jo! För att man äntligen har börjat titta lite mer på just substansen och inte längre är livrädd för den. För att den är så pass bra att man kan skriva ut den till folk och folk blir friska! Att man kommit ett stort steg på aknemarknaden! Det är det som är så bra! Att synen på aknemedicinen börjat förändras! Och sen såklart massor med miljön och sånt, att man inte längre måste frakta Roa på det viset som det tidigare gjorts... Det är ju också bra såklart.. =) Sen är det bästa av allt! Information om medicinen är så mycket lättare att hitta! Det finns nu på FASS.se! Där kan du läsa allt om isotretinoin orifarm! Ta er dom minutrarna att läsa på. Det är samma information som jag har länkat till om bipacksedeln om Roa, bara det att det nu finns i fass.
 
Som jag skrev, det är exakt samma biverkningar. Vilket även betyder att Isotretinoin Orifarm är fosterskadande. Inte att det KAN vara fosterskadande, utan att det ÄR fosterskadande. Det ska även vara en dermatolog (hudspecialist) som skriver ut medicinen. Jag tror inte att det är en lag. MEN, läkemedelsverket rekommenderar att man vänder sig till en dermatolog. Jag har fått en kommentar av en tjej som INTE gick till en dermatolog för medicinen, utan vände sig till en privatklinik. Hon skulle inte följas upp, hon fick inte information om hur fosterskadande det är. Allt gick otroligt fel till! Antagligen eftersom läkaren helt enkelt inte var tillräckligt påläst och inte kände till alla otroligt allvarliga biverkningar som finns. Så snälla, ta inga genvägar, vänd er till en hudklinik, även om det tar någon månad längre tid. För du kan, faktiskt, bli skadad för livet av den här medicinen om den tas på fel sätt. Och tro mej, jag arbetar med patienter med bl.a. leverskador, och det är inte värt det. Det är INTE värt att förstöra sin lever så du får problem för resten av ditt liv, bara för att det tog en månad kortare tid att gå till fel läkare... Så farlig är faktiskt medicinen.
 
Varför äter då jag Roa? Jo, jag fick receptet ett par dagar innan isotretinoin orifarm blev godkänt i Sverige. Hade jag väntat en vecka till hade även jag ätit isotretinoin orifarm istället för Roaccutan. Eftersom det är samma läkemedel kan jag även plocka ut isotretinoin orifarm på apoteket ifall Roaccutan skulle vara slut. Det skulle inte påverka min behandling över huvud taget. Men anledningen till att jag äter Roa är alltså för att isotretinoin orifarm inte var godkänt den dagen jag fick receptet utskrivet.
 
Jag har fått massor med kommentarer sen sist jag loggade in från folk som är oroliga över att Roaccutan ska bort och att de har fått ett annat läkemedel utskrivet. Jag hoppas att jag kunnat lugna lite och att ni kan se det som samma behandling som jag går igenom :)
 
Lycka till med era behandlingar! Ni kan fortfarande jämföra era resor med dom som äter/ätit Roaccutan, eftersom det är samma väg. Samma läkemedel, olika namn.

Kur 2 - Vecka 18

Jag hade sett fram emot att sluta med kuren nu i slutet av oktober. Men jag är inte fullt utläckt än. Egentligen har jag nog snart kommit upp i min maxdos, men min läkare frågade igår om jag ville fortsätta äta en månad till, och det vill jag. Så november ut räknar vi med att jag fortsätter. Absolut allra längst var december ut. Men hon skrev ut tabletter så jag har för resterande året ifall jag tycker att jag behöver. 
Som ni ser på bilderna så har jag fortfarande aktivitet i huden. Av det som syns så är det bara en finne, det andra är märken efter tidigare. Men ändå. Nr jag varit fri från utbrott i 2-3 veckor kan jag räkna behandlingen som över. Och där är jag inte än. Det är segare den här gången än förra. När jag slutade med förra kuren hade jag en finne på ena kinden, som nu. Men det var även den sista jag fick. På ett halvår. Så nu tänker jag äta längre. Sålänge som jag verkligen behöver. Den här finnen på kinden fick jag nu i helgen, efter massa godis. Märkena är lätta att sminka över, huden börjar bli alles slät där, så just nu tycker jag att min hy är lättskött, om man ska jämföra med början av sommaren när jag började kur 2. 

Så det blir längre än 2 veckor till.. Men max 2 månader.. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det. Det måste ju gå 2 månader innan jag blir gravid sen. Så nästa barn blir ju mer och mer uppskjutet. Men vi vill ha en 2014. Och det hinns ju fortfarande med. Även om jag helst vill att det går lite längre än 2 mån mellan roa och graviditet. 

Som jag brukade säga ofta till patienterna på psyk - tålamod... Och det måste jag väl lära mej att leva själv efter just nu....

Ni andra som började ungefär samtidigt som mej, är nu nöjda? Börjar ni bli klara?