Roaccutan - Isotretinoin Orifarm

 
NYHETER! Bra nyheter!
 
Roaccutan ska bort från marknaden. Roaccutan har aldrig varit ett godkänt läkemedel på den svenska marknaden. Därför har man fått en licens utskriven av sin läkare för att just du är kvalificerad nog att äta Roa.
 
Men nu! Nu ska Roa bort! Och varför? Jo för att ett nytt läkemedel har kommit! Isotretinoin Orifarm heter det. Det är EXAKT samma läkemedel som Roaccutan! Exakt! Ett läkemedel med samma verksamma substans, samma biverkningar, samma effekt, samma uppföljningar, samma allt.
 
(Det är den verksamma substansen (isotretinoin) som man vill åt. Det är den som berättar vad det är för läkemedel, vad det gör i kroppen. Precis som med Alvedon och Panodil. Båda läkemedlen har paracetamol som aktiv substans, det är precis samma läkemedel fast olika företag, olika namn. Men exakt samma tablett! Exakt som Roaccutan och Isotretinoin Orifarm.) Det är lite som att ta en 100g marabou chokladkaka och en 200g av samma sort. Det är olika förpackningar, men samma innehåll. Då ska ni väl kunna förstå ;) Eftersom det nu är godkänt, är det heller inte helt omöjligt att det snart kommer samma läkemedel med ett annat märke/namn. I isotretinoin orifarm är det Orifarm som är själva läkemedelsmärket. Precis som Alvedon/Panodil. Det är bra! För det betyder att de konkurrerar med varandra om t.ex. priset. 
 
Vad är då skillnaden mellan dessa läkemedel, varför ska Roaccutan bort? Roaccutan tillverkas inte här i Sverige, men det görs Isotretinoin Orifarm. Det var inte heller godkänt förut, eftersom det innehåller just isotretinoin. Men den 5 juni 2013 godkände läkemedelsverket preparat med isotretinoin för försäljning här i Sverige. Vilket gör att Isotretinoin Orifarm får komma ut på marknaden. Roaccutan tillverkas ju i Tyskland, och fraktas hit. Vilket nu inte längre kommer behövas. Riktigt riktigt bra! Annars finns det ingen skillnad. Det är EXAKT samma läkemedel!
 
Varför är det så bra då? Jo! För att man äntligen har börjat titta lite mer på just substansen och inte längre är livrädd för den. För att den är så pass bra att man kan skriva ut den till folk och folk blir friska! Att man kommit ett stort steg på aknemarknaden! Det är det som är så bra! Att synen på aknemedicinen börjat förändras! Och sen såklart massor med miljön och sånt, att man inte längre måste frakta Roa på det viset som det tidigare gjorts... Det är ju också bra såklart.. =) Sen är det bästa av allt! Information om medicinen är så mycket lättare att hitta! Det finns nu på FASS.se! Där kan du läsa allt om isotretinoin orifarm! Ta er dom minutrarna att läsa på. Det är samma information som jag har länkat till om bipacksedeln om Roa, bara det att det nu finns i fass.
 
Som jag skrev, det är exakt samma biverkningar. Vilket även betyder att Isotretinoin Orifarm är fosterskadande. Inte att det KAN vara fosterskadande, utan att det ÄR fosterskadande. Det ska även vara en dermatolog (hudspecialist) som skriver ut medicinen. Jag tror inte att det är en lag. MEN, läkemedelsverket rekommenderar att man vänder sig till en dermatolog. Jag har fått en kommentar av en tjej som INTE gick till en dermatolog för medicinen, utan vände sig till en privatklinik. Hon skulle inte följas upp, hon fick inte information om hur fosterskadande det är. Allt gick otroligt fel till! Antagligen eftersom läkaren helt enkelt inte var tillräckligt påläst och inte kände till alla otroligt allvarliga biverkningar som finns. Så snälla, ta inga genvägar, vänd er till en hudklinik, även om det tar någon månad längre tid. För du kan, faktiskt, bli skadad för livet av den här medicinen om den tas på fel sätt. Och tro mej, jag arbetar med patienter med bl.a. leverskador, och det är inte värt det. Det är INTE värt att förstöra sin lever så du får problem för resten av ditt liv, bara för att det tog en månad kortare tid att gå till fel läkare... Så farlig är faktiskt medicinen.
 
Varför äter då jag Roa? Jo, jag fick receptet ett par dagar innan isotretinoin orifarm blev godkänt i Sverige. Hade jag väntat en vecka till hade även jag ätit isotretinoin orifarm istället för Roaccutan. Eftersom det är samma läkemedel kan jag även plocka ut isotretinoin orifarm på apoteket ifall Roaccutan skulle vara slut. Det skulle inte påverka min behandling över huvud taget. Men anledningen till att jag äter Roa är alltså för att isotretinoin orifarm inte var godkänt den dagen jag fick receptet utskrivet.
 
Jag har fått massor med kommentarer sen sist jag loggade in från folk som är oroliga över att Roaccutan ska bort och att de har fått ett annat läkemedel utskrivet. Jag hoppas att jag kunnat lugna lite och att ni kan se det som samma behandling som jag går igenom :)
 
Lycka till med era behandlingar! Ni kan fortfarande jämföra era resor med dom som äter/ätit Roaccutan, eftersom det är samma väg. Samma läkemedel, olika namn.

Kommentarer
Kommentera inlägget här!Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback