Hemmagjorda PORPLÅSTER

 
Ni vet dom där plåstren man kan köpa från t.ex. Nivea? Som man blöter, lägger på näsan, låter dom stelna och sen drar bort... Då har man dragit ur alla pormaskar och har en vacker ren näsa! Problemet är att dom är så dyra! Runt 50 kr och du får ett par plåster. Sen ska du lära dej hur man gör och sen svära över att du ändå inte fick med något på plåstret...
 
Den här tjejen är ett geni! Jag såg detta för något år sen och var såklart tvungen att testa! Och ja! Det fungerar precis lika bra som dom där dyra plåstren som man köper!
 
 
 
Det enda du behöver är detta! Och en mikro... I videon använder hon en matsked av varje, men jag brukar använda en tesked. Det räcker till hela näsan och t.ex. hakan. Det är viktigt att det blir ett tunnt lager. Annars blir det som en "gummimatta" i ansiktet som inte tar med sej något alls när man drar bort det. Jag har bilder på det. När jag gjort själv. Men hittar inte på dom! Vill ni att jag lägger ut så säg till. Då får jag ta nya. Kanske ska göra det ändå. Det känns som att det passar ihop med det här inlägget...
 
Burken med gelatin kostade runt 40 kr om jag inte minns fel. Men räcker läänge! Speciellt om du doserar som jag gör. Jag testade att göra lite på kinderna första gången. Jag vet inte riktigt om jag rekommenderar det! Det blev värsta vaxningen! Haha! Jag har lite ljust babyfjun på kinderna. Eller rättare sagt, hade, babyfjun på kinderna! Inte en enda pormask följde med, men hårlös blev jag! Jag har inte gjort om det! =)
 
 
Hur gör man nu då? (min dos)
  1. Jo, du tar ett glas
  2. Häller i 1 tsk mjölk, spelar tydligen ingen roll vilken mjölk
  3. Häller i 1 tsk gelatinpulver
  4. Blanda ihop
  5. In i mikron i MAX 10 sek på full effekt. Runt 7 räcker. Blir det för mycket kan du iofs bara vänta på att det svalnat
  6. Blanda igen. Det ser ut som tapetklister ungefär...
  7. Känn så det inte är för varmt
  8. Tjejen i videon använder en pensel för att applicera på ansiktet, jag tar baksidan på skeden jag blandat med. Fungerar lika bra. Kom ihåg att du inte får ha för tjockt lager...
  9. Låt det sitta i ansiktet tills det stelnat. Det blir lika hårt som gips. Runt 15 minuter.
  10. Dra försiktigt bort "plåstret" från sidan.
Du blir ren och babymjuk i hyn efteråt :)
 
Så hemmagjorda porplåster och socker att peela med, det använder jag. Och tycker att det fungerar himla bra :)

Vecka 14

Nu är det snart dax för vecka 15. Det verkade som att det blir Roa till mitten av oktober. Det är två månader till. Ganska precis...
 
Det känns helt okej. Men när man tänker sej 8 veckor fram i tiden så känns det ändå rätt länge :D Jag har börjat tröttna lite på kuren nu. Även om jag inte har några biverkningar så är det drygt. Men det är nog mentalt... Bara en idé, som inte är jobbig egentligen. Det är drygt att behöva komma ihåg sina tabletter varje dag! Som när jag åt p-piller... Piller varje dag! Det var så skönt att sluta med dom, skönt att slippa tänka på det. Sen nu äter jag tabletter varje dag ändå. Sen har jag börjat fundera lite på barn. Jag vill inte ha barn nu. Vi tänkte oss mot sommaren, så det blir en 2014-bebis. Så Roa är inte ivägen för det heller. Snarare tvärs om. Att det är bra att jag äter Roa. För då får jag inte skaffa barn nu. Och det passar inte nu ändå. Det passar bättre till våren. Men det är nog det mentala. Att jag inte kan skaffa barn nu om jag skulle vilja. Och det är ju bara löjligt. Eftersom jag inte ens vill det egentligen! Knäpp man (jag) är...
 
Igår svullade jag i choklad och cola. Eller inte så mycket egentligen... Inte ens en hel burk cola, och bara 5 rutor choklad. Men mer än det varit på länge. Och godmorgon idiotiska fanskapsfinnar! Tre stycken! Är det priset man ska behöva betala för liiite choklad?? Trots att jag äter Roa?! Näe! Det går jag inte med på! Sur jag blev... Dom var små. Pyttesmå. Men ändå! Dom var där. Där dom inte ska vara.
 
När sånt händer tänker jag mycket på det min läkare sa. Att när man inte fått en ny finne på två (eller om det var tre?) veckor så är man klar med behandlingen. Men nu då? Jag fick ju fan tre över en natt! Dom är borta nu. Och kom imorse.. Så det är inte helt fel ändå... Men det känns ju inte direkt som man fått någon skönhetssömn när man vaknar och ser ut sådär... ;)
 
Nu, 14 veckor in i behandlingen så är det den torra huden som är drygast. På armarna. Ansiktet är inte så överdrivet torrt. Det är mycket torrare än vanligt! Men jag läste om spruckna, blödande kinder innan jag började med Roa, så jag tycker inte min fjällning är så farlig ändå... Visst, det är störande, men det gör ju inte ont och är inte speciellt iögonfallande heller. Ska jag sminka mej får jag smörja med lite vaselin runt näsan först :) Annars blir det inte vackert...
 
Det blir spännande att se hur snabbt biverkningarna försvinner när jag slutar med kuren. Det ska ju försvinna direkt. Vissa får ju bestående skador.
 
Jag har iofs märkt av lite känsligare slemhinnor i näsan senaste veckan. Och mitt ena öga är rött i inre ögonvrån. Ska försöka komma ihåg att fota det imorn. Det är nytt. Jag har inte kännt av ögon eller näsa alls tidigare. Och så är jag lite finnigare igen. Trots att jag är helt fel ute i min menscykel. Ska ta bild på ansiktet imorn också. Försöka komma ihåg!
 
NU - Glass och Americas Funniest! Dubbelavsnitt! Säkert gammalt, men ändå ;)

Vecka 13 - Läkarträff

Då var dagen äntligen här! När jag skulle träffa min läkare för första gången sen hon beviljade behandlingen. Det blev ett snabbt möte. Jag hade inga egentliga frågor och hon hade inte mycket att tillägga hon heller. Vi pratade mest om lasarettet, då vi båda jobbar där och jag kommer bya avdelning, och om sommaren. Hon tyckte att det var en perfekt sommar att äta Roa på, vilket jag verkligen håller med om. Vi har ju knappt sett solen!
 
Hon var lite imponerad över hur bra jag tålde läkemedlet, och solen. Alla mina blodprover var oförändrade mot innan kuren och den enda biverkningen jag har just nu är lite torrare läppar, vilket nästan är den enda biverkningen under dessa 3 månader.
 
Hur länge ska jag äta Roaccutan då? Hon tyckte att jag kommit halvvägs genom behandlingen. Hon räknade ut hur många milligram verksam substans jag hittills fått i mej och såg att det var hälften mot vad jag fick ta, i relation till min vikt. Så i mitten av Oktober ska vi träffas igen och då vill hon se om vi kan avbryta behandlingen. Hon sa att om man inte fått en ny finne på 3 veckor så räknas behandlingen som färdig. Så bra har jag det inte än, och som jag sagt tidigare så äter jag gärna medicinen så länge jag får. Nu får jag nog 1 finne i veckan. Inte stora bölder. Men små irriterande skitsaker... Men då kanske jag kan börja räkna med att det snart går över?
 
Hon tog nya foton också. Jag fick se mina första bilder. Finnig. Ja. Men ändå så var det riktigt fina bilder! Haha! Jag såg helt normal ut! Och bilden framifrån hade jag nästan kunnat ta hem och framkalla. Haha! Bra fotograf där! Mina finnar har aldrig synts framifrån. Bara från sidorna. Så är det fortfarande. Bara det att jag inte har några nu. Bara röda märken. Jag hoppas att hon tar bilder nästa gång också. Så jag får se riktigt hur det ser ut! Första, andra och tredje gången.
 
Sen kostar det 300 kr att träffa en läkare. Efter 900 kr får man frikort på vård resten av året. Efter nästa besök är jag uppe i  900 kr och får alltså gratis vård under resterande år. Frikortet för läkemedel är också uppnått. Så gratis receptbelagd medicin har jag också. Plus att jag blir aknefri. Inte helt fel väl? ;)

Vecka 13 - Italien i strålande sol

Fyra dagar i Italien. 40° värme, stekande sol, inte ett moln på himlen.
 
Hur låter det när man är under behandling med Roaccutan? Inte allt för optimalt väl? Jag var lite nervös över att jag skulle bränna sönder mej totalt, eller att jag skulle få alla mina hudutslag som jag brukar få av solen. Men inte! Det gick hur bra som helst!
 
Jag blev brun. Utan att bränna mej! Det sved lite på fötterna ett tag. Men utan någon rodnad. Så brukar jag ha. Jag smorde ansiktet med solskydd 50. Men inte resten av kroppen. Jag var rädd att utslagen skulle komma i ansiktet, eller att jag skulle få blåsor som jag sett hos vissa andra. Resten av kroppen struntar jag nästan i. Om jag har små utslag i tre dagar. Därför smorde jag mej inte. Men huden klarade av det! Inte ett märke! Bara brun hud. Riktigt fin solbränna! Äntligen! Den Svenska sommaren har inte varit på imponerande i år. Så den här resan behövdes. Nu har jag varit hemma i ett par dagar, och ännu har inga hudirritationer dykt upp. Så jag kan faktiskt lägga det åt sidan nu. Jag skulle inte kunna vara nöjdare. 
 
Läkaren sa att jag skulle få lätt för att bränna mej i sommar, så hon var lite fundersam över att skriva ut kuren under sommaren, men gjorde det ändå. Men hon lade skämtsamt till att "Du behöver ju inte åka på någon solsemester i år." Haha! Vi hade inte en tanke på det då. Men vi hade något speciellt att fira, och det kunde vi tydligen inte göra i Sverige, så det blev en liten weekend :)
 
Den här roakuren går som en dans! Jag behövde inte mer läppsyl där heller. Jag trodde att jag skulle bli torr snabbare. Men det var som vanligt. En gång i timmen kanske. Helt klart överkomligt. Jag smorde ansiktet på morgonen och sen på eftermiddagen igen. Det är jag glad att jag gjorde. Man vet aldrig. Det kunde ha gått lika bra med ansiktet som med resten av kroppen. Men dumt att chansa. I början av sommren så smorde jag ansiktet här hemma också. Men det har jag slutat med. Det gör ingen skillnad. 
 
Imorgon ska jag träffa min läkare för första gången sen jag startade kuren. Det ska bli intressant att se vad hon tycker om resultatet hittills. Och hur länge jag ska fortsätta. Återkommer imorgon med vad som blev sagt! :)