Nähepp

Där fick jag för att jag sa att jag mådde som vanligt.. Samma kväll så fick jag kliande utslag på ena handen och på lilltån. Smorde med en stark hydrokortisonsalva, elocon. Klådan gick över men jag är lite rödflammig än. Mina "solexem" eller vad det nu är på armen är oxå kvar och är snustorra. Näsan svider och jag får med lite blod på pappret om jag snyter mej. Läpparna är oxå mycket torrare än för någon dag sen. Jag hade även röda ögonvitor igår, det har jag aldrig. Dom är till och med kritvita när jag är dödstrött.

Så nu kör vi! Biverkningarna och jag!
Imorn höjs dosen till 40 mg/dag


Dag 23: Mår precis som vanligt

Jepp, inget alls som stör.. Och det är väl himla bra :) Idag är jag snörvlig, och det svider i näsan. Vet inte om det beror på medicinen eller om det är pollenet som satt igång i år igen? Ingen uppblossning, jag tappar lite mer hår än vanligt, men inte så mycket som i början. Inte ont i kroppen. Torra läppar, men behöver bara smörja ett par gånger per dag, som vanligt.

Det har nästan gått en vecka med 30 mg/dag


Eurovision och porer

Näe, här kommer ni inte hitta ett inlägg där jag hyllar Sverige och Loreen! Näe, istället ska jag prata om mina porer! Haha!

Igår hade jag som sagt massor med nya svarta pormaskar bredvid näsan. Jag hade faktiskt hoppats på att jag skulle se likadan ut ikväll igen. Just för att det skulle betyda att hyn rensas ut(?). Haha trodde aldrig att jag skulle ÖNSKA mej pormaskar! Men nej, jag såg ut som vanligt. Inte ens irriterad på alla ställen som jag var och klämde igår. Handsprit kanske gör susen? ;)

Har varit i solen och blivit BRUN ist för bränd! Andra dagen med 30 mg. Hade ont i ländryggen när jag reste mej ur soffan, tillfällighet eller tabletterna? Klarat mej bra utan läppsyl trots solen och allt känns som vanligt :)


Dag 18: Vad har hänt?!

Alltså.. Jag tvättar ansiktet varje kväll. Framför spegeln så jag ser mej. Igår såg jag ut som vanligt. Men nu...? Alltså... Jag hade massa små vita knottror på kinden. Som djupa pormaskar. Nytt alltså. Okej tänkte jag... Sen såg jag bredvid näsan och tappade hakan! M-A-S-S-A svarta pormaskar! Whaat? Vad har hänt?! Så var det definitivt inte igår! Eller ens imorse...? Är det en verkan av roa? Isåfall kan jag ta all torrhet i världen om jag blir av med både akne OCH porer! Jag har ju tyckt att porerna "arbetat" hårt senaste veckorna och att jag känt mej flottig. Kan det vara så att alla porer rensas också? Att allt kommer upp till ytan? Jag har googlat men inte hittat något.. Kanske inte då? Eller så är det en sällsynt verkan. Som jag gärna kan ta! :)

Klämde dom! Sen vet jag inte hur bra handsprit är i ansiktet men jag tvättade med det efteråt iaf. Kan hända att jag klämt så jag kommer se förjvlig ut imorn. Det återstår att se...

Första dagen med 30 mg nu! Känner inte av några biverkningar. Håret är nog starkare, sov med balsam i och en fläta, då blev det mjukt igen. Inte ont i leder, varit utan läppsyl hela dagen, varit i strålande sol utan att bränna mej. Ingen uppblossning, förutom knepiga porer som jag inte haft tidigare... Torr runt näsan. Men det är smällar man får ta! :)


Dag 18: Sol exem(?) och solskydd

Jag har små utslag på armarna. Supertorra små fläckar som kliar. Dom kom efter att jag brände mej i solen nu i veckan. Svedan efter solen är borta. Den försvann dagen efter och så blev jag brun istället. Idag vågade jag inte chansa. Det är 30 grader ute och strålande sol. Smorde in ansiktet och kroppen med solskydd och sen var jag ute som vanligt. Bara en tunn klänning! Sommaren är så välkommen! ❤


Dag 16: Solsvedd

Känslig för solen ja. Satt kanske en timme i solen igår, och jag blev lite röd och har vissa solutslag på armarna. Kan bero på att det var första spelningen i år eller så är det tabletterna. Skulle tro tabletterna. Bränner mej aldrig i solen annars. Och då brände jag mej med en dagsdos på 20 mg och en timme i solen.. Jag hoppas på sätt och vis på en kass sommar. Men ändå, andra somrar har jag jobbat och ändå inte haft med solen. Den här sommaren är jag ledig. Och KAN inte vara i solen. Känns lite sisådär :/


Dag 15: Hår, torrhet, värk och uppblossning

Status dag 15:
Jag tappar helt klart håret! Och hårbottnen är riktigt torr. Vi tränar varje dag, och jag behöver ju därför duscha varje dag. Men igår sket jag i det. Jag duschade av kroppen men inte håret. Det går inte. Det svider av schampot och dessutom blir jag bara torrare av duschen. Så jag fortsätter att tvätta håret varannan dag och så kan jag tvätta av kroppen efter träningen bara. 

Man kan ju få led- och muskelvärk av tabletterna också, därför ska man ta det lugnt med träning. Jag har ont i kroppen, men eftersom jag tränar så kan det lika väl bero på träningsvärk. Jag kan intala mej det i alla fall så känns det som bra värk! :)

Man ska ju inte sola heller. Eftersom man blir så känslig i huden. Men idag är det riktigt fint väder! Och jag äter bara 20 mg/dag just nu. Så jag sitter ute. Jag måste ju testa lite också. Biverkningarna är ju individuella och min hud kanske står emot rätt bra ändå? Gör den det inte, så märker jag det.

En pytteliten finne (2 mm) på ena kinden. Annars har dom andra inflammationerna lagt sej och jag har bara rodnader kvar efter dom. Som snart kommer försvinna! :)

Min läkare sa att man skulle trappa upp från 10 mg/dag upp till 50 mg/dag över en femveckorsperiod för att undvika en uppblossning och att andra biverkningar skulle bli så svåra. Än så länge har jag inte märkt av någon uppblossning. Inte i den graden jag var rädd för i alla fall! Vissa blir ju riktigt hemska i hyn medan andra får det lättare. Jag har en liten uppblossning. Jag får en ny finne varannan dag ungefär. En liten som den jag har nu. Sen läker dom och är borta efter två dagar. Så det är inte farligt. Men jag brukar få en finne i månaden ungefär. Så det är nog en liten uppblossning? Hoppas att det stannar där bara...

Dag 12Osminkade bilder dag 12

Torra läppar

Status dag 12:
Ja läpparna är torra. Jag känner inte torrheten så mycket. Men jag biter på läpparna. Inte bra!

Jag tyckte att jag var riktigt fet i hyn dag 10 & 11. Men när jag såg mej i spegeln så såg jag inte alls ut att vara så flottig som det kändes. Inte blank alls. Konstigt...? Men talgproduktionen ska ju "stängas av" i den här processen. Det kanske "känns" i porerna då? Hm.. Njae? Låter kanske inte så jättelogiskt. Men i vilket fall som så känner jag mej extremt flottig men ser inte alls sån ut...

Muskler och leder har jag inte känt av än. Kan kanske bero på att jag haft träningsvärk under hela behandlingen? Underlättar iaf. Då känns värken som något bra och inte en biverkan. Kan man ju inbilla sej ;) Kanske känner av torra ögon. Och torrhet i härbotten! Det kliar och svider lite jag har i schampo. Det har gjort så jag börjat få mjäll i luggen. Himla onödigt!

Dag 11 höjde jag till 20 mg/dag.

Har letat bra brun-utan-sol idag eftersom jag inte får sitta i solen i sommar.


Fortfarande fritt, men...

Status dag 11:
Fortfarande inga finnar. Men OJ vilken blank hy jag har! Det där jag sa med att den känns torr, glöm det! Lika igår. Blank. Jag använde knappt läppsyl igår heller. En eller två gånger under hela dagen kanske, precis som vilken dag som helst.

Just nu längtar jag efter den ökända torra hyn, så det här blanka försvinner. Antar att jag kommer få äta upp dom orden om ett par veckor :p

Hittat några personer nu som oxå behandlas och som vill behandlas. Skönt att ha någon att jämföra med, även om behandlingen är helt individuell.


Vart är finnarna?

Status dag 10:
Igår när jag la mej så hade jag 3 finnar på ena kinden. Imorse när jag vaknade var dom borta.. Och ingen ny..! Whaat? Vad hände?

Det syns att jag nyss haft finnar där, jag har den där rodnaden, men ingen inflammation.. Konstigt.. Men S K Ö N T!


Dag 9

Dag 9:
Torrare läppar och hy. Fått en torrfläck vid ena ögonvrån som är irriterande! Den svider såfort jag kliar mej i ögat.. Läpparna får smörjas ofta men ansiktet har jag inte smort än, förutom vid ögat och ena ögonbrynet :p fortfarande inne på 10 mg/dag. Ska höja till 20 mg/dag imorn :)

Kanske en uppblossning på ena kinden? Har 3 st finnar där just nu. Två små och en lite större. Svårt att inte vara där och pilla..!

Funderar på om jag börjat tappa hår oxå? Jag tappar hår, det gör jag. Men jag minns inte om det började innan behandlingen? Så länge det inte börjar rasa av som det gjorde efter graviditeten så är det okej. Ett par hårstrån när jag borstar håret kan jag leva med. För övrigt så var jag helt finnfri under graviditeten. Kanske borde vara gravid lite oftare? ;)


Uppblossning?

Som man kan förstå så är jag rädd för en uppblossning. Såklart. Vem vill ha fler finnar när man har som mål att bli finnfri? Jag har under senaste dygnet fått en stor finne på käken. En öm jävel.. Jag trodde att medicinen börjat verka, jag tycker att skinnet har blivit så fint! Jämnare i tonen och finare.. Såfort jag får en finne nu så kommer jag vara rädd för den ökända uppblossningen. Haha! Era stackare. Läsa samma rader dag för dag.. "kan det vara en uppblossning?".

Status dag 7:
En ny finne som sagt.. Känner mej även blank i hyn. Idag är det sista dagen med 10 mg/dag. Men funderar på att äta en tablett/dag i 2-3 dagar till. Då räcker första kartongen lite längre och jag ska förklara varför senare :) Torrare i skinnet! Det svider när jag kliar och läpparna har blivit torrare...


Slutvelat

Nu har jag velat klart! Jag frågade lite på familjeliv om min behandling, inte för att höra något expertutlåtande utan mer för att höra från andra som behandlats. En tjej hade sett ut ungefär som mig, fått behandlingen och blivit jättefin!

Så jepp! Här behandlas det för fullt! :)

Status dag 6
Det kliar lite i ögonen ibland och dom känns trötta. Biverkningen torra ögon som kommit igång kanske?
Jag fick 3 små finnar på samma ställe på ena kinden i förrgår. Men sen har det inte varit något mer.


Hm...

Nu har det hänt som jag funderade på lite i början... Frågan om jag skulle behandla mej eller inte... Med något så starkt och allvarligt som roaccutan. Jag tömde minneskortet på kameran och hittade en bild på mej tagen nu i veckan, för bara ett par dagar sen alltså. Jag tycker ju att jag är mycket bättre i hyn, vilket den här bilden bekräftade. Sådär ser jag även ut i skrivande stund...Jag vet att min hy inte är perfekt, och det kommer den antagligen inte att bil heller. Men nog har man väl sett värre? Är jag verkligen så dålig att jag ska behandlas med roa? Attans att jag var tvungen att se detta då! Nu när jag väl bestämt mej och till och med hämtat ut medicinen... När min hy ser ut sådär ↑ har jag i vanliga fall tyckt att den varit riktigt illa. Senaste året har det varit ännu värre, som ni kan se på tidigare bilder. Men tänk så går det tillbaka av sej själv...?

Men inte skulle väl läkaren skrivit ut roa till mej om hon inte tyckte att jag behövde det? En hudspecialist borde veta bättre än så. Dessutom måste ännu en personal godkänna att läkemedlet skrivs ut. Två hudläkare var in till mej och granskade min hy innan dom sa att det var okej. Bilder togs, licenspapper skrevs... Inte skulle väl det gått igenom om jag inte behövde det? När det nu ska vara så svårt att få roa beviljat?

Om jag visste att jag klarar behandlingen med endast torra läppar och hårbotten så skulle jag inte tveka. Då skulle jag fortfarande genomgå behandlingen, just för att få ett stopp på det hela. Men det kan ju bli mycket värre. Både en rejäl uppblossning, ömma leder, näsblod, torra ögon, förhöjda levervärden och inget solande.

Attans...

Dag 4

Dag 4 så känns allt fortfarande lugnt. Jag vet inte hur snabbt biverkningarna brukar komma? Eller denna uppblossning som jag är så rädd för...! I alla fall så är hyn bättre idag än igår. Sen om det är för att mensen är slut eller för att behandlingen tagit vet jag inte, det spelar ingen roll heller :) Jag vaknade upp utan nya finnar och det är huvudsaken. Jag har ett par små som ligger och gömmer sej strax under skinnet. Men som inte syns. Jag har som vanligt inga stora bölder. Man kan ju alltid hålla tummarna att jag är en av få som slipper uppblossningen och att medicinen börjar verka direkt. Då har jag kanske haft min sista stora finne nu..?

Drömma går ju alltid tills motsatsen bevisas! ;)

Det är ett par som läser här varje dag. Jag har ju ingen aning om vilka ni är, men det är skönt att ha någon att prata till i alla fall. Istället för att bara skriva rätt ut i cyberspace...

Jag

Jag tror inte att jag ens var tonåring när min hy började förändras. Från att gå från fin till ett helvete. Jag minns inte att jag tyckte att det var så jobbigt då. Jag var ung och jag brydde mej helt enkelt inte. Jag hade mina kompisar, jag hade pojkvänner, jag var inte "för" populär och jag var heller inte bortglömd. Jag var någonstans i mitten. Där det är bäst att vara.

I högstadiet tyckte jag att hyn var jobbig, såklart. Men ändå har jag inte haft så hemskt farlig hy. Inte hela ansiktet fullt av finnar. Ett par tre stycken som mest. Men såklart det är jobbigt det med! Även om det inte var så illa som man kan se på vissa så var jag ändå värst i min vännerkrets, vilket kändes hemskt. Jag hade en vän till som oxå hade problem. Men den vännen är fin idag. Kanske behandlats? Det vet jag inte...

I alla fall så har jag alltid varit nöjd med mitt liv. Jag har sportat (alla sporter som finns tror jag), jag har haft massor med vänner, jag har haft olika pojkvänner och även killar som varit intresserade när inte jag varit det. Så så hemsk kan jag inte vara ändå :) det gick bra för mej i skolan. Jag tog mej igenom gymnasiet med bra betyg. Inte bäst, men med bra betyg. Precis lagom. Jag tog mej in på högskolan på första sökningen. Jag tog mej igenom högskolan.

Mitt självförtroende är högt. Faktiskt :) Det dalar ibland. När jag råkar se mej i spegeln på fel dag tex. En av dom dagarna då hyn fuckat upp totalt... Då dalar det. Självklart är det första dagen på nytt jobb, dagen det är jobbintervju eller dagen det är någon fest som det händer! Det slår aldrig fel! Haha! Samma dag som hyn är som värst så är det även såklart massa aknereklam på tvn! Clerasil hit och Proaktiv dit. Så ska man få det slängt i ansiktet oxå över hur man "aabsooluut inte får se ut" om man vill att självaste Justin Bieber ska tycka att man är snygg...! Jag är för gammal för honom.

I alla fall så bestämde jag mej för längesen för att söka hjälp för hyn, men har inte kommit till skott. Dels så är det pinsamt att prata om det. Jag har tänkt att "om jag inte pratar om det så finns det inte".. Ja om det ändå vore så enkelt... I vintras ledsnade jag ur! Ringde vårdcentralen och gick dit! Fast besluten om att få en mirakelkur! Läkaren tyckte att jag skulle börja med en salva, Duac, och den skulle ge resultat direkt på mina "små" bekymmer... Jaja, värt ett försök. Försökte och blev inte bättre. Däremot blev jag snustorr och illröd. Såg ut som om jag vore solsvedd. Så nej, den antibiotikakrämen gillade jag inte! Gick på återbesök. Fick Tetracyklin utskrivet. Nästan lika bra som Tetralysal, men man blir inte ljuskänslig av det. Åt det ett par veckor och ifrågasatte sen behandlingen. Jag visste nämligen att Tetralysal är förstahandsalternativet. Det stod i min läkemedelsbok för 2012 som jag fick på jobbet (är sjuksköterska)! Det höll nästa läkare med om och ändrade ordinationen till Tetralysal. Jag skulle testa fram till sommaren och så skulle vi utvärdera då och eventuellt skicka en remiss till hud. Efter 1,5 månad kom jag till hud av en annan anledning och passade på att klaga på hyn. Läkaren sa att Roacgutan var ett alternativ som fanns kvar. OM jag var intresserad? Självklart var jag det! Mina akneproblem har blivit mycket värre sista året! Som ni kan se på mina bilder.. Och jag är gammal nu! 24 år! Då ska dessa problem vara borta! Läkaren skrev ut Roa och där är jag nu.... Dag 4.

Status dag 4:
Inget nytt...


KapslarnaRoaccutan 10 mg

Dag 3

I måndags fick jag sms från Apoteket! Läkemedlet fanns nu att hämta! I tisdags hämtade jag ut det, strax över 700 kr för 100 kapslar. Jag ska börja med 10 mg/dag i en vecka. Sen trappa upp till 20 mg/dag i en vecka. Fortsätta så i fem veckor tills jag är uppe i 50 mg/dag. Det är den starkaste dosen jag ska ta, om kroppen klarar av den.

Status dag 3:
Jag brukar ha en finne åt gången. Idag vaknade jag upp med två nya som kommit under en natt. Är livrädd för att få en uppblossning som många får!!


Fler remisser till provtagning

Idag kom det fler remisser med posten. Till provtagningar. Ena ska tas sex veckor efter startad kur. Den andra provtagningen var i september.

Än så länge är inte behandlingen igång. Jag har inte hört något från apoteket än. Det tar lite längre tid än jag trodde att det skulle ta. Lite trist. Desto längre tid det tar desto närmare kommer vi sommaren... Fast det är positivt också. Då hinner jag sitta i den tidiga sommarsolen och njuta lite av värmen!

Ledsamt med solen

Det har varit fint väder i flera dagar. Det gör mig lite ledsen. Ledsen för att jag snart kommer behöva hålla mej undan den. Jag som älskar att ligga och steka och känna värmen över min kropp. Under behandlingen går inte det. Det är bara en sommar. En enda sommar. Vi har ändå så få fina, varma soldagar här i landet. Det ska jag väl kunna klara av?